Vilken arbetsgivare skulle inte vilja premiera medarbetarnas användande av cykel framför bil? Enligt den svenska skattelagstiftningen – ingen!

Nyligen var jag på en dragning som Trafikkontoret i Göteborg höll i. Och temat var cykel och cyklande. Jag sitter och lyssnar och blir inspirerad. Föredragshållarna kör på med hur de ska få göteborgarna att cykla mer och hur företagen kan hjälpa till bl.a. genom att ”leasa” cyklar och tillhörande servicepaket och jag ser mig själv redan nu som en sportigare, miljövänligare och sundare person på min finfina Elicitcykel. Efter dragningen kikar jag på det framtagna informationsmaterialet där jag läser: ”Ett enkelt sätt för den arbetsgivare som vill uppmuntra motion är att erbjuda cyklar och cykelservice som personalförmån”.

Drömmen, tänker jag. Men den drömmen blir i nästa sekund aningen mindre ljus. För när jag vänder på bladet hittar jag baksidan av myntet och den baksidan heter förmånsbeskattning. Jag går raskt fram till en av föredragshållarna och tömmer ut hela mitt frågebatteri. Kontentan av detta är att en cykelförmån i dagsläget överhuvudtaget aldrig kan klassificeras som en skattefri personalvårdsförmån (värdet av förmånen anses vara alldeles för högt). Det kan heller inte gå under skattefri friskvård (trots att cyklandet med största sannolikhet långsiktigt skulle leda till friskare personal). Och att ”branda” hela cykeln med ”Elicit” skulle inte heller hjälpa då reklamvärdet vida understiger värdet för den enskildes privata nytta, vilket ur skatteperspektiv spelar i en helt annan liga.

Så – kan arbetsgivaren verkligen ”uppmuntra till motion” genom tjänstecyklar? Ja, men då kommer det att kosta. Närmare sagt 31,42% mer än vad företaget får betala för själva cykeln. I arbetsgivaravgifter. Och vilken budget har 31,42% i ”reserv” för en investering? Dessutom kommer hon som fysiskt sitter och trampar på cykeln att få marginalskatt printat över hela hjälmen. Uppmuntrande?

När jag går hem mot kontoret efter dragningen vet jag inte riktigt om jag ser solen eller molnen på himlen. För jag är väldigt glad för varje initiativ som kommer att ta oss ett steg närmare ett hållbart samhälle, en bättre miljö och en sundare livsstil. Men samtidigt tornar mycket mörkdystra moln upp sig när dessa initiativ bara finns i teorin.