Microsoft satsar inte bara på stora konferenser i sitt hemland utan har under våren också genomfört Developer Roadshow på flera platser i Sverige. Nu i veckan var det Göteborgs tur och Elicit var såklart där, likaså tre bagare.

De tre bagarna visade sig vara dagens talare. Utgångspunkten för dagen var ”vad vill utvecklarna egentligen veta” och fokus låg därför inte på presentation av nya fräcka funktioner utan på hur man kan ta ett befintligt system och stegvis föra över det till en modern arkitektur. Systemet som skulle uppgraderas var en website för ett tårtbageri, därav talarnas klädsel.

Förmiddagen fokuserade på hur applikationen kunde göras bättre för användaren och lättare att underhålla och utgick från en (dåligt skriven) klassisk ASP.NET Webforms applikation som stegvis anpassades till moderna förutsättningar och tekniker.

Demon fortsatte med flytt av funktionalitet till klientsidan genom kraftfulla Javascript-ramverk. Trettio rader kod på serversidan blev enkelt en rad på klientsidan.

Temat för eftermiddagen och kvällen var molntjänsten Azure. Även här låg fokus på hur man praktiskt kan använda det, även om det också visades lite nya funktioner. Azure har blivit en riktigt stor tjänsteplattform med mängder av funktioner. Det går att köra allt från en enkel website till dedikerade virtuella maskiner anslutna till företagets interna nätverk. En kul tvist är att Azure förutom att köra Windows-servrar även kan köra virtuella maskiner med Linux, hosta websiter utvecklade i PHP och Java likväl som att hosta en förinstallerad Oracle databas.