Elicit logo

Gabriella Lundhaw

"En av mina styrkor är att verkligen förstå ett problem eller en användares behov och detta får jag riktig nytta av nu".

Jag har haft ett teknikintresse så länge jag kan minnas. Var ofta med pappa i verkstan där han uppfann, lagade eller fixade lite vad som helst. Min konstnärliga ådra har jag ärvt av mamma och i mitt rum var pysselskåpet fullt av material som ofta togs fram för någon form av skapande. När jag sedan funderade på vad jag skulle plugga föll valet ganska naturligt på en utbildning som kombinerade just teknik och skapande - civilingenjörsutbildningen Ergonomisk design & produktion (numera Teknisk Design) vid Luleå tekniska universitet. På köpet fick jag en livslång relation till Norrland och en insikt om att Sverige är så mycket mer.

Produktutveckling har varit en röd tråd genom hela mitt arbetsliv. Även om produkter och branscher varierat genom åren har mitt fokus alltid varit att utifrån givna förutsättningar skapa den bästa lösningen för användaren. Jobbade flera år som konsult på Epsilon som sedan blev ÅF, och därefter i en liten start-up där jag fick forma min egen roll och rycka in där det behövdes, när det behövdes. Kontraster. När jag som konstruktör inte riktigt såg var min utvecklingspotential fanns och hur jag skulle få bättre nytta av min konstnärlighet upptäckte jag UX-designrollen. En roll där jag får kombinera funktion med färg och form och alltid ha användarens upplevelse i fokus när jag utvecklar produkter (numera oftast digitala), tjänster eller system. En av mina styrkor är att verkligen förstå ett problem eller en användares/kunds behov eller kravställning och detta får jag riktig nytta av nu. Att bra UX dessutom är bra för affärerna gör det till ett allt viktigare affärsutvecklingsverktyg, vilket tillför rollen ytterligare en dimension.

Jag försöker göra vad jag kan för att leva så hållbart som möjligt, inte konsumera mer än nödvändigt och bidra till att det även fortsättningsvis ska finnas förutsättningar för liv på vår planet. Att jobba med digitala produkter och tjänster istället för inom tillverkningsindustrin är definitivt ett steg i rätt riktning även i det avseendet. Föga förvånande gillar jag alltså vara ute i naturen. Promenera, fotografera, plocka bär eller hitta den där magiska tältplatsen för natten. Eller någon längre utflykt med vandring, topptur eller kanske paddling.

Även på fritiden gillar jag att skapa, och då kan det handla om lite vad som helst - enklare möbler/inredning, sömnad, handarbete, bakning, blombinderi, bröllopsinbjudningar mm. Jag försöker dock trotsa dagens hektiska och prestationsinriktade samhälle genom att ägna mycket tid åt att “bara vara”. I träningsväg har jag genom åren hållit på med många olika idrotter; tennis, simning, volleyboll, beachvolley, yoga, gym, löpning, gruppträning, klättring… 2014-2015 bodde jag på Island och började där med crossfit på “världsmästarboxen” (2 kvinnliga Games-vinnare kommer därifrån) i Reykjavik - en träningsform som föll mig i smaken. Men myskvällar i soffan framför en bra serie står också högt på listan.