Jenny Forsberg


Jenny Forsberg

"Jag vill inte sitta passivt och se vart digitaliseringen för oss, jag vill vara med och påverka utveckligen så att vi skapar saker som är oss själva och andra till hjälp."

När min pappa försökte lära mig programmera som 14-åring såg jag inget värde av kod. Jag la allt på hyllan, och lät det ligga där i 20 år! Dock inte för alltid. Plötsligt och oväntat kom den dag då det gick upp för mig att kod kunde vara mig till nytta. Den kan användas för att hjälpa människor! Ja, den har till och med potential att förbättra samhällen.

Efter 11 år som lärare kom den dagen. Verktygen i mitt klassrum hade blivit datoriserade, man hade installerat smartboards, köpt in iPads och ökat antalet bärbara datorer. Men vad fanns det för programvara? Om jag beställde matteboken i digital form fick jag bara samma gamla bok i en ny form, i digitala bilder som var exakt lika dana som den tryckta boken. Eleverna var fortfarande tvungna att skriva svaren i sina anteckningsböcker, och jag var tvungen att rätta precis som jag alltid hade gjort. Till vilken nytta är en dator utan lämplig programvara?

Det var då slog det mig, datorn kan göra en stor del av mitt jobb! De tråkiga och enformiga arbetsuppgiterna kan utföras av datorn istället för av mig. Både vuxnas och barns arbetsuppgifter kan bil roligare, enklare och effektivare. Varför slösade jag bort min tid med att rätta matteböcker när en dator kunde göra det så mycket snabbare? Om jag bara hade kunnat koda skulle jag åtminstone ha gjort ett program som kunde rätta mina elevers multiplikationstabell-läxor. Hur svårt kunde det vara?

Sagt och gjort. Jag började på Chalmers år 2013 och skrev min första kodrad på två decennier. Sakta men säkert väcktes minnen till liv om vad min pappa visat mig långt, långt tidigare. Det han visat mig betydde visst något.

Idag är jag apputvecklare på Elicit, ett företag som liksom mig vill bidra till att digitalisera på ett sätt som gynnar mänsklighet. Jag utvecklar appar som förenklar och förbättrar människors arbetsvillkor och samhällsvillkor. Genom pinDeliver förenklar jag och mina kollegor e-handeln både för dem som jobbar inom den och för dem som e-handlar. E-handel är ett nytt spännande kapitel vars fulla skala vi ännu inte sett.

Digitaliseringen har öppnat dörrar för mänskligheten som tidigare generationer bara kunnat drömma om. Jag tror att digitala lösningar kommer att förändra vårt samhälle djupare än vad boktryckarkonsten har gjort. Alla som lever idag kan se hur viktiga saker flyttas från papper till skärmar, men ännu har vi inte fullt ut sett vad digitaliseringen kommer att medföra.

Hur kan vi hjälpa dig?

Är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig? Eller vill du veta mer om hur det är att jobba på Elicit? Ta gärna kontakt med oss om du har några frågor eller bara vill ta en kaffe!
Skicka kopia till mig