För snart ett år sedan kom vi i kontakt Posifon, ett företag som arbetar med mobila trygghetslarm. De hade en idé om ”Landräddningen” och att likt Sjöräddningssällskapet eller Fjällräddningen bygga upp en folkrörelse med målet att alla, oavsett ålder, familj och förmåga ska känna sig trygga att ha ett aktivt liv även utanför bostaden. Navet i en sådan satsning, vid sidan av det organisatoriska, är förstås en stabil IT-plattform och det var här Elicit kom in i bilden. Under hösten utvecklade vi systemet, dels en webbaserad ledningscentralapplikation och dels den mobila klienten som ska användas av nödställda och volontärer.

– Vi har använt den senaste tekniken och utvecklat en innovativ trygghetstjänst. Genom positionering och realtidsnotifieringar kommer Landräddningen att ge trygghet till människor utanför hemmet, säger Pelle Andel, projektledare på Elicit.

Den nödställde larmar via en app i sin smartphone antingen till anhöriga eller till Landräddningens hjälpcentral. Vid ett larm till larmcentralen kopplas samtalet till en larmoperatör som analyserar informationen och skickar ut förfrågningar till tillgängliga volontärer baserat på den nödställdes position. När en volontär har accepterat uppdraget ges fullständig information om den larmandes position och särskilda behov. Genom sina smartphones blir volontären och den larmande hopkopplade och kan prata direkt med varandra.

– Ett säkert och tryggt samhälle förutsätter att vi ställer upp för varandra i mer eller mindre utsatta lägen, var och en utifrån sina egna möjligheter. Landräddningen kommer att ge oss bättre möjligheter att göra det, samtidigt som den kommer att öka aktiviteten och minska isoleringen för utsatta grupper, säger Anders M Johansson, generalsekreterare i Civilförsvarsförbundet och ansvarig för Landräddningens volontärrelationer.

Appen för Android kommer inom kort finnas tillgänglig för gratis nedladdning och en version för iPhone kommer under sommaren.

För ytterligare information kontakta:

Pelle Andel, projektledare Elicit, 0701-89 64 27, pelle.andel@elicit.se

Henrik Essunger, vd Posifon, 0703-08 09 54, henrik.essunger@posifon.se

Anders M Johansson, generalsekretare Civilförsvarsförbundet, 0706-47 60 95, anders.m.johansson@civil.se

Gunnar Degerman, omvärldsanalytiker Sveriges Pensionärsförbund, 08-692 32 58 , gunnar.degerman@spf.se

KG Rosén, professor Högskolan i Borås, tfn 0733-72 22 02, kg.rosen@neoventor.se

www.landraddningen.nu

www.mynewsdesk.com/se/pressroom/landraeddningen