Årets konferensresa med hela Elicit gick till Kina, eller närmare bestämt till Peking och Shanghai. Med avresa från Göteborg på skärtorsdagen och hemresa dagen efter annandagen hann vi med två fulla dagar i Peking och två dagar i Shanghai. Det var ett hektiskt schema med studiebesök, företagsmöten och naturligtvis en del sightseeing.

Vi startade i Peking med besök vid Himmelska fridens torg och Den förbjudna staden och vår guide Heming berättade med inlevelse och humor om kejsartiden och Kinas historia. 20 miljonerstaden Peking med sina breda gator och enorma arkitektur erbjuder verkligen en kontrast till det vi svenskar är vana vid men det hindrade oss inte att ge oss ut på egen hand under eftermiddagen med enbart en karta och adressen till hotellet med oss.

Dag 2 tog vi oss med bussen till Kinesiska muren och här fick vi verkligen uppleva detta fantastiska byggnadsverk i vackert men kallt vårväder. På eftermiddagen stod en kurs i förhandlingsteknik på schemat och efter att ha praktiserat våra kunskaper på Silk Market stod det klart att vissa av oss var duktigare än andra, dock verkade alla nöjda med sina köp.

Efter att ha tagit nattåget från Peking klev vi ut i ett vårvarmt Shanghai som jag tror tog hela Elicit med storm. Folkmyller, trafik, enorma skyskrapor och en stadspuls man inte upplever i någon annan stad. Första stopp blev Shanghai’s nuvarande högsta skyskrapa, Shanghai World Financial Center. Med sina nästan 500 m var det med darriga ben man steg ut ur hissen på 101:a våningen.

Dagen fortsatte med en stadsvandring och shopping på egen hand innan vi samlades för en gemensam middag på en typisk kinesisk restaurang som serverade mat från provinsen Szechuan, bland annat fick vi prova ankfötter(!), som kanske inte var det mest aptitliga.

Den sista dagen på vår resa delade vi upp oss i grupper och besökte ett antal företag där vi presenterade Elicit och utforskade möjligheter till samarbeten på olika plan. Besöken var mycket givande, inte minst fick vi praktisera det vi lärt oss innan resan när det gäller kinesisk affärskultur. Vi besökte även Svenska Exportrådet där vi fick möjlighet att träffa andra svenska företag som etablerat sig i Kina.

Sammanfattningsvis var det en fantastisk resa som nästan känns overklig, att åka så långt och att under relativt kort tid uppleva mängder av nya saker har verkligen inspirerat oss och det kommer snackas om denna resa många år framöver här på Elicit.